Droperidolul, medicamentul pentru care toți paramedicii sunt recunoscători

de: Andreea Cuzub
08 05. 2018
Cracked.com

Pacienții aflați sub influența alcoolului și a drogurilor au reprezentat mereu o mare problemă pentru paramedici, dar acele vremuri s-ar putea să ia sfârșit. Paramedicii australieni au descoperit un medicament care îi calmează pe cei violenți.

Este vorba de droperidol, iar cu sprijinul Fundației de Medicină de Urgență Australasia, serviciul de ambulanță Queensland (QAS) a efectuat prima comparație dintre sedativul standard, midazolam, cu droperidol.

QAS a descoperit că pacienții sedați cu droperidol s-au calmat mai repede în 70% din cazuri. De asemenea, folosirea acestuia este de trei ori mai sigură și mult mai puțini pacienți au avut nevoie de o sedare suplimentară, fie în ambulanță, fie în spital.

În mai puțin de o săptămână de la publicarea datelor, QAS a primit cereri de informații suplimentare de la serviciile de ambulanță din Marea Britanie și Noua Zeelandă, potrivit managerului executiv al QAS, Lachlan Parker.

Acesta spune că midazolam este standardul acceptat la nivel internațional, dar poate avea efecte secundare grave. „Astfel, a existat o mare problemă în ceea ce privește capacitatea paramedicilor de a seda în siguranță pacienții violenți”, a declarat Parker.

De asemenea, droperidol este ușor de administrat, există mai puține efecte secundare și pacienții își revin mult mai repede după administrarea acestuia.

Ministrul pentru sănătate și servicii  de ambulanță din Queensland, Steven Miles, a declarat că există mii de incidente în fiecare an, în care paramedicii sunt supuși izbucnirilor violente, mai ales ca urmare a consumului de alcool și droguri.

QAS a introdus droperidol în 2016, iar aceasta este doar una din multele inițiative de reducere a violenței asupra paramedicilor. Dr. Colin Page a declarat că pe baza cercetărilor ample, protocolul standard pentru pacienții violenți ar trebui să fie 10 mg de droperidol (eficientă în 65-75% din cazuri), urmată de o a doua doză de 10 mg (eficientă în 95% din cazuri) și apoi ketamină.